
Egy nagy adag húst készítettek elő a férfiak, az üstből is hatalmas gőz szállt fel. A X. Parókiai Disznóvágást tartották meg hétvégén a görögkatolikus közösség tagjai. Stábunk a délelőtti órákban csatlakozott, ekkor már darabokban volt a hízó. Mindenki talált magának feladatot. Volt, aki vizet forralt, de olyan is, aki pucolta és darálta a húst. Akadt segítő kéz bőven. El is kelt, ugyanis 185 kilós volt az állat.
„A mai reggel nagyon korán kezdődött számunkra. Öt órakor már disznóvágás volt. Sajóvelezdről hoztuk ezt a disznót. Hat órára érkeztünk meg vele ide a közösségünkhöz, addig a közösség többi tagja itt előkészült és mindenben segítségünkre volt. Úgyhogy a mai nap egy ilyen közösségépítő, amit tizedik éve szervezünk meg, és nagyon jó hangulatban telik az egész nap” – mondta Szabados Tamás, egyházközösségi tag.
A férfiak kint dolgoztak, a nők pedig birtokba vették a konyhát. A káposztát már előkészítették, az edények tisztítása zajlott. A dolgos csapat egy része közben az étkezőben reggelizett, ahol már kitálalták a hagymás vért. Ezt felváltva mindenki megkóstolta. A bejáratra a korábbi szokásokhoz híven malacos vicceket függesztettek ki kedvcsinálónak.
„Egy jól összeszokott csapat az, aki a mi munkánkat segíti, hiszen akár a disznónak a feldolgozásában, akár pedig a konyhában közösségünk tagjai már nem először vannak együtt. Rutinosan, egymás keze alá dolgozva végezzük ezt a feladatot, amelynek eredményeképpen most már finom hagymás vérrel, délben pedig ebéddel és majd este vacsorával várjuk közösségünk tagjait ” -nyilatkozta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.
Leves, toroskáposzta és töltött káposzta is a menü része volt. Az alkalom célja a közösségépítés és a hagyományőrzés. A közösség tagjai nagy örömmel vettek részt. Az idősebbek ilyenkor felelevenítik a disznóölés közösségkovácsoló erejét, a fiatalok pedig megtapasztalhatják, hogy is zajlott ez régen. A feldolgozott húst a közösségi alkalmakra készítik, akkor fogják ugyanis elfogyasztani együtt.










