Hírek » Város » Sült vér, káposzta és kolbász – disznót vágtak a görögkatolikus közösség tagjai
Távoli kép a disznóvágásról.

Sült vér, káposzta és kolbász – disznót vágtak a görögkatolikus közösség tagjai

Olvasási idő: perc

Egy nagy adag húst készítettek elő a férfiak, az üstből is hatalmas gőz szállt fel. A X. Parókiai Disznóvágást tartották meg hétvégén a görögkatolikus közösség tagjai. Stábunk a délelőtti órákban csatlakozott, ekkor már darabokban volt a hízó. Mindenki talált magának feladatot. Volt, aki vizet forralt, de olyan is, aki pucolta és darálta a húst. Akadt segítő kéz bőven. El is kelt, ugyanis 185 kilós volt az állat.

„A mai reggel nagyon korán kezdődött számunkra. Öt órakor már disznóvágás volt. Sajóvelezdről hoztuk ezt a disznót. Hat órára érkeztünk meg vele ide a közösségünkhöz, addig a közösség többi tagja itt előkészült és mindenben segítségünkre volt. Úgyhogy a mai nap egy ilyen közösségépítő, amit tizedik éve szervezünk meg, és nagyon jó hangulatban telik az egész nap” – mondta Szabados Tamás, egyházközösségi tag.

A férfiak kint dolgoztak, a nők pedig birtokba vették a konyhát. A káposztát már előkészítették, az edények tisztítása zajlott. A dolgos csapat egy része közben az étkezőben reggelizett, ahol már kitálalták a hagymás vért. Ezt felváltva mindenki megkóstolta. A bejáratra a korábbi szokásokhoz híven malacos vicceket függesztettek ki kedvcsinálónak.

„Egy jól összeszokott csapat az, aki a mi munkánkat segíti, hiszen akár a disznónak a feldolgozásában, akár pedig a konyhában közösségünk tagjai már nem először vannak együtt. Rutinosan, egymás keze alá dolgozva végezzük ezt a feladatot, amelynek eredményeképpen most már finom hagymás vérrel, délben pedig ebéddel és majd este vacsorával várjuk közösségünk tagjait ” -nyilatkozta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Leves, toroskáposzta és töltött káposzta is a menü része volt. Az alkalom célja a közösségépítés és a hagyományőrzés. A közösség tagjai nagy örömmel vettek részt. Az idősebbek ilyenkor felelevenítik a disznóölés közösségkovácsoló erejét, a fiatalok pedig megtapasztalhatják, hogy is zajlott ez régen. A feldolgozott húst a közösségi alkalmakra készítik, akkor fogják ugyanis elfogyasztani együtt.

Legfrissebbek

Végeredmény a kivetítőn.

Győzelem a rangadón

Szürkében az ÓAM-Ózdi KKFT, kékben pedig az Opus Tigáz Hajdúszoboszló csapata lépett pályára a Marosiban. Az NB II-es Észak-Kelet Felsőház első fordulójának rangadóját vívták a D csoport győztese ellen. A…
Read more
Probléma bejelentése: honlap@ozd.hu
Készült a DÁP Design System felhsználásával badge
Az oldalt tervezte és kivitelezte: Máté István

Copyright © 2025 Ózd Város Önkormányzata. Minden jog fenntartva.